Асим Адемов

Асим Ахмед Адемов е роден на 3 декември 1968 г. в с. Дъбница. Започва своето обучение в училище „Димитър Талев” в гр. Гоце Делчев. След завършване на средното си образование, той следва в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, където получава бакалавърска степен по българската филология. Магистърската си степен, г-н Адемов взима по специалност Публична администрация в Югозападния университет „Неофит Рилски”, Благоевград.

Кариерата си започва, като учител по български език и литература в СОУ „Христо Ботев" - гр. Долно Дряново, община Гърмен. След като натрупва над 20 години професионален опит той е назначен за директор на училището.

От 2011 до 2014 г. г-н Адемов е общински съветник в Общинския съвет Гърмен. От 2014 до 2017г. той заема длъжността заместник-областен управител на област Благоевград.

На 14 септември 2017г. е избран за член на Европейския Парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ като заема мястото на г-жа Мария Габриел, която е избрана за Еврокомисар по цифровизация.

Като евродепутат, Асим Адемов разглежда досиетата, касаещи миграцията, информационните системи по външните граници на държавите от ЕС, както и визовите либерализации. Заявява, че е допринесъл за модернизирането на граничния контрол и за създаването и координирането на граничните информационни системи в ЕС.

Организира форум на тема „Толерантност в Западните Балкани: ключ към Европа“ и като дългогодишен учител и директор набляга на темата образование. Работи усилено за възобновяване на връзката между родителите и учителите, чрез инициатива, тясно координирана с Министъра на Образованието и Науката, г-н Красимир Вълчев – „Да върнем родителите в училище“.

Адемов работи активно още за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Посочва, че е допринесъл за модернизирането на граничния контрол и за създаването и координирането на граничните информационни служби в ЕС. Като докладчик за визовата либерализация за Косово последва пътя на комисар Мария Габриел която като успя да направи това за останалите 5 държави от Западните Балкани. Той посочва като основен приоритет в своята работа – темата за образованието:

„Организирах кампания „ Да върнем родителите в училище“, защото според мен един от големите проблеми на образователната ни система е, че родителите се отчуждиха от нея. Искам да възвърна авторитета на българския учител! Проведоха се срещи между директори на учебни заведения, педагози, родители в София, Бургас, Благоевград и в други градове. На тях обсъдихме проблемите на българското училище и как да бъдат решени. Мисля, че се получава нещо полезно и смятам, че за краткото време, в което ще бъда в Европарламента ще успея да оставя някаква диря след себе си.“