Добавена на: 2020-07-14

Асим Адемов: ЕС дава 50 млн. евро за еднократни помощи за земеделците с българската мярка Регламент COVID-19 (ВИДЕО)

ЕС има точна представа какво се случва в България, не сме забутани в кьошето на този континент, това е напълно грешна констатация на Радев, обясни евродепутатът. "Европа ни гледа с широко отворени очи, ЕС има точна представа какво се случва в България, не сме забутани в кьошето на този континент, това е напълно грешна констатация на Радев". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

"ЕС отговаря все по-адекватно на тази криза, взема все по-точни решения, първите седмици ни свариха неподготвени. Държавите-членки бяха доста объркани. В течение на времето страните-членки разбраха, че спасението ще бъде много по-ефективно, ако се вземат общи решения. Вземат се единни, координирани решения, валидни за целия ЕС", обясни той.

"Koвид 19 постави пред сериозно изпитание почти всички сфери на обществения живот. Това даде възможност още веднъж да си дадат сметка хората колко е важен земеделския сектор, колко е важно постоянно да има доставки на хранителни стоки. В тази сфера ЕС също взе адекватни мерки", коментира евродепутатът.

"Доволен съм от инициативата на министър Танева за мярката Регламент КОВИД-19, изключително наша инициатива. Успяхме да убедим нашите колеги да се използват средства от програмата за развитие на селските райони, в размер на 2%. В пари означава близо 50 млн. евро за България, те ще стигнат до българските земеделци и производители като еднократна помощ за малкия и среден бизнес", съобщи депутатът от ГЕРБ.

Очакваме българското земеделското министерството да обяви условията за кандидатстване, до юни 2021 г. трябва да приключи изплащането", заяви Адемов.

"Еразъм + имаше доста проблеми при реализирането. Доста участници от различни страни имаха проблеми защото бяха в други страни, но те успяха да се приберат след като се отпуснаха средства. След това се допусна обучение онлайн и удължаване на програмите им с 1 година, няма да има повече прекъсвания", каза още гостът.

"Има спор относно бъдещото финансиране. Настояхме за трикратно увеличение, но комисията не е съгласна и предлага доста по-малко увеличение на средствата", допълни политикът.

"Видяхме как за съвсем кратко време нашата образователна система сключи много бърз начин дистанционното обучение, което беше причината да не се провали учебната година. Едно от най-адекватните решения в сферата, се случи в България. Трябва да има по-добра техническа подготовка за учителите и повече деца да имат достъп до необходимата техника", завърши Асим Адемов.

Цялото интервю можете да проследите във видеото.