Добавена на: 2019-12-03

Конференция относно равносметката от 12 годишния мониторинг чрез Механизма за сътрудничество и проверка България.

Днес в Европейския парламент в Брюксел се проведе организираната от евродепутата Емил Радев конференция относно равносметката от 12 годишния мониторинг чрез Механизма за сътрудничество и проверка България.
Участие в събитието взеха представители на редица български институции – вицепрезидентът Илияна Йотова, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Сред представителите на европейските институции, които се включиха в конференцията, бяха българският еврокомисар Мария Габриел, директорът от Генералния секретариат на Европейската комисия – Уилям Слийт, както и моите колеги от Европейския парламент Илхан Кючюк, Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев, Асим Адемов, Андрей Новаков,Ева Майдел, Цветелина Пенкова, Атидже Алиева-Вели и Александър Йорданов.
Евродепутатът Емил Радев благодари на всички участници, за присъствието им, с което се защитава нашата позиция по въпроса за Механизма за сътрудничество и проверка. "Повече от 12 години полагахме усилия, въвеждахме реформи и чакахме усилията ни да бъдат оценени обективно и Механизмът да бъде прекратен" заяви Радев.
Едва тази година, за първи път Европейската комисия отчете, че страната ни е положила всички необходими усилия за покриване на критериите. Постигнатият напредък е достатъчен, и сме изпълнили ангажиментите, поети при присъединяването на България към Европейския съюз. Това е единственият доклад по механизма, в който няма формулирани препоръки или бъдещи ангажименти по показателите на механизма и следващ доклад не се предвижда. За това се надяваме Европейската комисия да излезе съвсем скоро със свое официално решение за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България.

Асим Адемов


Евродепутатът Асим Адемов заяви, че съдебната система се развива в положителна посока, прокуратурата има големи успехи в борбата с организираната престъпност. Към момента има запорирани сметки и имоти за около 3 милиарда лв на лица от престъпния свят и бизнесмени, забогатели по много съмнителен начин. Подчерта, че към новия гл.прокурор Гешев очакванията са големи и му пожелах да продължи своите разследвания професионално, безпристрастно и упорито.