Добавена на: 2019-11-26

Евродепутатът Асим Адемов посрещна в Брюксел представители на МОН, начело със зам.-министър Таня Михайлова

Изключително ползотворна среща проведе с представители на МОН евродепутатът Асим Адемов. Целта на срещата с делегацията, начело със зам. министър Таня Михайлова, бе да се обсъдят дуалното образование и професионалните обучения в страната и Европа. Ето какво заяви г-н Асим Адемов: С удоволствие посрещнах гостите си от МОН, зам. министър Таня Михайлова, представители от РУО, учители. „Обсъдихме важни въпроси като това как помагаме на младежта да се ориентира професионално и какви мерки взимаме за да се преборим с неизбежния глад за кадри в страната.“
Официалната визита стартира с посещение в Центъра за професионално обучение на франкофоните в Брюксел, където бяха представени възможностите за професионална специализация за ученици навършили 15г и търсещи да научат и практикуват занаят, както и за младежи, които искат да започнат свой бизнес или работа в дадено предприятие. Центърът предлага обучения по 85 професии и посреща над 5000 ученици всяка година. Само 20% от програмата на обучаващите се преминава в теоретични курсове, а 80% – практически стаж в предприятие. Имахме възможността да обиколим центъра и различните ателиета. Втората част от визитата се състоя в т. нар. Град на занаятите (Cité des métiers), който предлага подробна информация на всеки заинтересован гражданин за същността на различните занаяти и практически съвети за реализация в дадена сфера. В града на занаятите всеки, който търси своята професия, може да поговори с консултант и да получи съвети за своето професионално обучение и развитие.
„Разбира се, посрещнахме гостите и в Европейския Парламент, където им разказах за моята работа в Комисията по култура и образование Надявам се посещението да е било полезно и дискусията по темата за професионалното образование да не спира, а да се развива, за да отглеждаме целенасочени и квалифицирани европейски граждани. „, каза евродепутатът.
Делегацията посети и Европейския център, който е единствен в Брюксел, и в който се обучават повече от 7000 младежи и възрастни по над 80 професии. Над 5000 от тях преминават специализирани програми за стартиране на собствен бизнес. Най-много се търсят програмите за подготовка на дигитални специалисти, брокери, строители, организатори на събития, както и професиите от отрасли като транспорт, социални услуги и хранително-вкусова индустрия. За целта освен мениджърски те трябва да придобият и професионални умения за съответния занаят. Преподавателите в Центъра са 490, като всички са представители на бизнеса.
По време на посещението гостите видяха и учебна кухня, цех за тестени изделия и закуски, както и лаборатории по програмиране и за изработка на шоколад. Всички обучаващи се провеждат практическа подготовка, както в Центъра, така и в местни предприятия. През първата година те прекарват два дни в обучителната организация и три във фирмата, а през втората – само по един ден в професионалния център и четири в предприятието. Една от най-коментираните практики по време на срещите беше възможността всички обучаващи се да получат възможност от 3 до 5 дни да наблюдават производствения процес във фирма, за да преценят дали искат да се занимават със съответната професия.
В края на визитата беше демонстриран проектът „BRIC“ за изграждане на еко постройки от рециклиран дървен материал. От Европейския център за дуално обучение са изградили две помещения с материал само от две дървета. В тях вече има ток и отоплителна инсталация, поставени от обучаващите се. Домакините обясниха, че предвиждат да демонтират една от постройките си и с материала от нея да изградят еко радио студио с обучителни зали по комуникации.