Добавена на: 2024-05-22

Евродепутатът Асим Адемов пред земеделци в Кюстендил: Следващият програмен период ще има повече финансиране за малките и средни фермери

Каква е визията и какво се случва със земеделието в България - това обсъдиха в открита дискусия земеделски производители от региона и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов. Домакин на срещата със земеделския бранш бе град Кюстендил, а инициатор на събитието - водачът на листата Христо Терзийски и кандидатите от листата на ГЕРБ - СДС.

“Вие сте част от голямата група фермери и земеделци в Европа, които се грижат за изхранването на близо 450 млн. души. Заслужавате благодарност и подкрепа за това, което правите. Ковид кризата затрудни доставките; войната в Украйна също имаше неблагоприятно въздействие върху земеделския сектор; върху гърба ви се струпаха и някои грешни решения, взети в Европарламента. Имахте основание да изпитвате недоволство”, заяви Адемов.

Той припомни, че когато имаше дебати за новата селскостопанска политика за този програмен период, България бе единствената страна, която получи повече пари за земеделие. “В тази връзки, когато нашето правителство управляваше, ние бяхме подготвили и стратегическите планове за земеделието, и Плана за възстановяване. Когато обаче дойде Промяната, реши да ги промени. Правителството на г-н Борисов беше предвидило близо 900 млн. лв. за възстановяване на напоителните системи, защото няма как да сме конкурентноспособни на другите държави, ако нямаме напояване. Промяната оряза голяма част от парите и заради това голяма част от напоителните системи няма да бъдат възстановени. Това е една от щетите, които нанесе Промяна”, припомни евродепутатът.

На срещата с Асим Адемов земеделците споделиха също своите притеснения и предизвикателствата, с които се сблъскват ежедневно. За тях административната тежест и “бумащината” е нещо, което допълнително затруднява работата им. Евродепутатът Асим Адемов даде повече яснота върху бъдещата визия и европейски програми, които са свързани със сектора. Той обясни, че в края на мандата на Европейския парламент от ЕНП са предложили и са гласувани някои улеснение относно административната тежест

“Тези изисквания вече ще бъдат към трети страни, които внасят в Европа, за да не бъдете ощетени вие”, каза евродепутатът. Той даде за пример още едно прието положително решение, касаещо и България: относно вноса на украински стоки - когато нивата на внос надскочат нивата от преди войната, всяка държава има право да спре вноса моментално. Асим Адемов увери присъстващите земеделци в Кюстендил, че в следващия програмен период ще има повече финансиране за малките и средни фермери. Евродепутатът обясни, че се работи и в посока създаване на по-добри условия, за да стане атрактивен секторът за младите.