Добавена на: 2024-02-08

По Зелената сделка се предложиха твърде амбициозни цели и твърде кратки срокове за тяхното изпълнение

В рамките на Зелената сделка се предложиха твърде амбициозни цели, които да се постигнат в твърде кратки срокове, без да се отчетат редица фактори, включително как мерките ще се отразят на земеделието и каква ще бъде социалната им цена. Това посочи в интервю за БТА евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов в рамките на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, на която дебатът за проблемите в земеделието и фермерските протести зае централно място.

В разгорещената дискусия се оформиха два лагера - тези, които подкрепят земеделците, и тези, които са на страната на Зелената сделка, обобщи той.

Вижда се, че в сектора има много сериозен проблем и фактът, че се протестира както във Франция, така и в Германия, в Испания, в Гърция и в България показва, че проблемът вече е общоевропейски. Това налага да се търсят и общоевропейски решения, каза евродепутатът.

Вече се наблюдават стъпки в правилната посока, отбеляза той, посочвайки предложеното от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оттегляне на Закона за устойчива употреба на пестициди. Това е правилната посока, защото забранявайки торове, препарати, пестициди, не сме готови с техни заместители. Така в един момент може да се стигне до ситуация, при която нашите производители произвеждат качествена продукция, но в по-малки количества и на по-високи цени. Затова е необходимо да осигурим на нашите производители възможност да работят спокойно, да са сигурни, че производството им ще се продаде на достатъчно приемлива цена за тях, посочи евродепутатът.

Внос от трети страни

По думите му друг фактор за проблемите в земеделието е вносът от трети страни, включително от Украйна и от "Меркосур" (Mercosur - група от южноамерикански страни, бел. ред). Според него е обосновано настояването на фермерите за страни, които внасят продукция в Европейския съюз, да важат същите изисквания като за европейските производители. Ако високите изисквания не се прилагат и за трети страни, се стига до ситуация, в която ние произвеждаме наистина качествени продукти, а в същото време отвън идва продукция, която не отговаря на нашите стандарти, но е по-евтина и подбива пазара, обобщи Адемов.

Необходимо е и да се регулира търговията с украински стоки, като се подсигури, че те ще достигнат до заявената дестинация, а няма "да се изгубят някъде по трасето", посочи той.

Земя под угар

За България е изчислено, че изискването всяка година 4 процента от обработваемите земи да се оставят под угар означава, че необработваеми остават 1,6 млн. декара годишно. Това е огромно количество площ, чрез което производството, достигащо пазара, би могло да се увеличи. Ако обаче тя не бъде оставена необработваема, според европейските изисквания земеделците няма да получат полагащите им се субсидии, отбеляза Адемов, призовавайки да се проявява уважение към фермерите, благодарение на които бе избегната продоволствена криза по време на сътресения като пандемията от ковид и войната в Украйна. Насърчаване на младите хора в земеделието и намаляване на бюрокрацията Изключително тревожно е, че според всички изследвания и в европейския, и в българския земеделски сектор се увеличава средната възраст на хората, които се занимават със земеделие, което означава, че в сектора не навлизат млади хора. Освен това занимаващите се със земеделие стават и все по-малко. Затова трябва да уважаваме труда им да ги подкрепяме, за да може в крайна сметка на масата ни да има необходимото, призова евродепутатът.

Сред факторите, възпрепятстващи включването на повече млади производители в селското стопанство, е и бюрократичната тежест в сектора, която трябва да бъде намалена. Необходима е и държавна помощ, отбеляза той, припомняйки предложението на ГЕРБ при дебатите за бюджета на България за 2024 г. за заделяне на средства за подпомагане ликвидността на фермите.

Коопериране на селскостопанските производители

По отношение на ниските изкупни цени за земеделската продукция, то в състояние на пазарна икономика те не могат да бъдат регулирани от държавата, но решението може да бъде в по-силното сдружаване на производителите, за да могат те по-добре да защитават интересите си и да се конкурират с производители от други страни, обработващи много по-големи площи, посочи Адемов.

/ЦМ/