Добавена на: 2023-11-24

АСИМ АДЕМОВ: ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ПРЕМИЕРА ДЕНКОВ ПРЕД ЕП Е ЕДНО ФИАСКО, СЛАБА РЕЧ, МИЖАВ ИНТЕРЕС

Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ-СДС, коментира пред Соня Колтуклиева речта на българския премиер акад. Николай Денков пред Европейския парламент.

АА: От това, което видях в залата – неговото представяне и неговата реч, претърпя пълно фиаско. Колегите от Европарламента проявиха, както е модерно да се казва, мижав интерес към неговото посещение, към неговата реч. Но след като изслушахме речта му, мога спокойно да кажа, че не са пропуснали нищо, защото самата реч не беше добре структурирана, не беше никак интересна и в посока на това каква Европа искаме да бъдем напред във времето. Тук има такава практика – всяка сесия, която сме в Страсбург, идват министър-председатели, президенти, които произнасят речи и представят своята визия каква да бъде Европа днес, утре. Докато нашият премиер направи просто едни констатации, една историческа обиколка на света. Констатира къде какви проблеми има, но никаква визия за утрешния ден на Европа не представи. В своята реч той не засегна един много важен проблем, който стои пред България, а именно интеграцията на Балканите, която до преди няколко години беше много активна за българското правителство. Той не обели дума интеграцията на Балканите, за българо-македонските отношения, което според нас беше доста сериозен пропуск. Пак повтарям – едно фиаско, слаба реч, мижав интерес и празната зала всъщност е оценка за нашия премиер Николай Денков.

СК: Някои от въпросите на евродепутати направиха ли Ви впечатление, както и отговорите на Николай Денков бяха ли адекватни?

АА: Отговорите по-скоро на някои от нашите колеги от България бяха малко по-остри, но с абсолютно основание, разбира се. Защо не усвояваме европейските средства, какво става с дерогацията на „Лукойл“ – видимо от тези въпроси нашият премиер се поизнерви, но това е практиката тук, не се задават само захаросани въпроси, които да галят егото на даден министър-председател. Направи ми впечатление, че на въпроса за дерогацията на „Лукойл“, премиерът Денков буквално защити „Лукойл“ – рафинерията работи нормално, спазва всички правила, според него, и няма никакъв проблем на фона на това, което се изнася от България от Делян Добрев, че проблем има. И няма да пропусна да подчертая, че фенката на Путин, на Сталин, на Ленин, на Креър Дейли не пропусна да защити нашия министър-председател. Както през 2020 година беше в София да ги защити, сега не пропусна тази възможност.

СК: В София беше да защити протестиращите срещу Бойко Борисов и ГЕРБ.

АА: Да, все пак протестиращите докараха днешната власт на промяната и тя отново ги защити.

СК: Ще има ли някакъв резултат или последици от тази среща или всичко мина формално?

АА: Аз мисля, че е чисто формално посещение, не очаквам някакви позитиви за страната ни. Една от важните теми, които се засегна беше и темата за Шенген. Нашата критика е, че правителството е доста пасивно по тази тема, в сравнение с действията на румънското правителство. По-пасивни са и не постигаме желания резултат.