Добавена на: 2023-06-10

Всеки път, когато руският фактор се намесва в българските кризи, те стават по-големи, каза евродепутатът Асим Адемов

"Всеки път, когато руският фактор се намесва в българските кризи, те стават по-големи, но не се разрешават. Тук въпросът, който трябва да си зададем, е кои са причините за тази успешна тяхна стратегия – да се намесват в българските работи, да създават проблеми, които ние не можем да решим толкова дълго време" каза Асим Адемов, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ-СДС. Той участва в научна конференция „Руският фактор в българските кризи“ в Ловеч.

Форумът в Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ ще продължи два дни, в които ще бъдат представени 16 доклада. Модератор е политологът Антон Тодоров.

По думите на Адемов участниците в конференцията ще дадат голяма част от отговорите защо тази стратегия на Русия е така успешна.

„Нашата образователна система има сериозна „заслуга“ за отношението към Русия и към тези проблеми. До 1990 година нашата образователна система беше построена и изградена по този начин, че да възхвалява Русия, руския народ и да ни убеждава, че всичко добро, което сме постигнали в този живот, се дължи на Русия, а всичко лошо - на останалата част на света“, добави евродепутатът.

Според него хората в България знаят за историята ни най-вече от литературните произведения, не от историческите факти. „И тук трябва да насочим нашето усилие. Трябва да се изучават произведенията на Христо Ботев, Любен Каравелов и така нататък, но и да знаем, че това е гледната точка на автора, който интерпретира събитията. За да знаем нашата история, ние трябва да си оправим и документалната истина. Нашите усилия трябва да са в тази посока – хората да обръщат внимание на фактите. Ако това не го постигнем, дълбокото разделение в българското общество ще съществува, заради непознаване на историческите факти“, посочи Адемов.

Той добави, че всичко това има пагубно влияние върху нашето национално самочувствие. „Ние продължаваме да си мислим, че сме малки, жалки, че нищо не можем да постигнем в този живот, освен ако някой нещо готово не ни даде, което е дълбоко погрешно. Аз като вече шеста година представител на България в Европейския парламент, виждам, че това не е така. Ако историческата истина достигне до нас, мисля, че ще се повиши нашето национално самочувствие“, заяви още Асим Адемов.

Научната конференция бе открита още от кмета на общината Корнелия Маринова и Александър Йорданов - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ-СДС. Присъстват още Даниел Митов - заместник-председател на ГЕРБ и депутат в 49-ото Народно събрание, а сред участниците със свой доклад е и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.