Добавена на: 2023-05-29

ПМГ Акад. С. Корольов от Благоевград е победителят в конкурса на Асим Адемов за най-иновативно събитие за Деня на Европа

Екипът на Природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" в Благоевград е големият победител в конкурса на евродепутата Асим Адемов за най-иновативно събитие за Деня на Европа. Те ще посетят Европейския парламент в Брюксел, където ще се запознаят на място с дейността и структурата на европейската институция, както и с работата на евродепутатите.

Екипът се състои от петима младежи от 10 клас – Александър Христов, Мартин Дудаклиев, Любомира Иванова, Анна Стоименова, Мария Атанасова и преподавателят им Илонка Каракичева.

Те спечелиха конкурса в състезание с 22 училища от областите Бургас, Благоевград, Видин, Смолян и Сливен.

Поощрителни награди са определени за екипите на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника от гр. Бургас, на Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“ от гр. Смолян и на СУ „Никола Й. Вапцаров“ от с. Борино. В надпреварата участваха ученици от 10 до 12 клас. Те трябваше да организират иновативно събитие по повод 9-ти май - Ден на Европа. Конкурсът целеше да насочи вниманието на младежите към работата на европейските институции, да предизвика интерес у младите хора да се запознаят подробно с техните граждански права и как да ги използват, да осъзнаят основните политики на ЕС, които през следващите години ще бъдат провеждани от самите тях.