Добавена на: 2023-03-09

ЕП отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел отбелязахме 80-годишнината от спасяването на българските евреи с конференция под надслов "България, която спаси своите евреи". Преди 80 години България извършва безпрецедентен подвиг, който няма аналог в света. В най-жестоките години на Втората световна война, българските власти, под натиска на обществеността, отказват да депортират българските евреи към концлагерите на смъртта и спасяват около 50 хиляди евреи!

Съорганизатори на събитието бяхме заедно с колегите ми от от българската делегация на ГЕРБ/СДС в група на Европейската народна партия Александър Йорданов и Андрей Ковачев.

Участници в конференцията бяха председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер, посланикът на Израел в ЕС Хаим Регев, посланикът на България в ЕС Румен Александров, Директорът на Трансатлантическия институт на Американския еврейски комитет Даниел Шваментал и професор Михаел Бар-Зоар от Израел.

България дава на света урок по смелост и човечност и не трябва никога повече да допуснем подобно отношение към нито едно малцинство, в която и да е страна!