Добавена на: 2022-12-08

България спечели наградата за най-добър проект в категорията “Развитие на селските райони” в рамките на Европейския конгрес на младите фермери

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ по време на Осмия конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел.

35-годишната българка е агроном по професия и потомствен фермер. Тя спечели сред претендентите от 16 европейски държави с проекта си „Хидропонно отглеждане на оранжерийни зеленчуци“. Това е модерна оранжерия от 10 декара в село Мало Конаре, изградена през 2019 г. със средства по Програмата за развитие на селските райони.

В Брюкскел младите фермери от ЕС се състезаваха в още две категории - "Най-устойчив проект" и "Най-добър дигитален проект".

Въпреки престижната награда, която Десислава спечели за България, младата жена не крие разочарованието си, че липсата на подкрепа от държавата е причина от един месец семейната оранжерия в Мало Конаре да е затворена. Такава е съдбата на много оранжерийни производители у нас, които не могат да плащат скъпото гориво.

Въпреки това, семейство Кабурови ще се постараят оранжерията им да заработи отново напролет. За Великденските празници обаче няма да има родна българска продукция, убедена е Десислава Кабурова.

Евродепутатът Асим Адемов коментира новината във фейсбук: