Добавена на: 2022-11-03

Асим Адемов: Докога ГЕРБ-СДС ще учат ПП и ДБ на демокрация?

ПП загуби изборите само няколко месеца след като ги спечелиха, а ДБ постоянно се губят някъде назад в класирането, но никой от ГЕРБ не е поискал оставките на техните председатели, пише евродепутатът.

Тези дни евродепутатът Асим Ахмед Адемов направи дълъг коментар в профила си в социалните мрежи за случващото се на родната политическа сцена в момента.

"Докога ГЕРБ-СДС ще учат ПП и ДБ на демокрация и възможно ли е те да се научат?

Опонентите ни от тези партии вероятно ще кажат - та точно ГЕРБ-СДС ли ще ни учат нас на демокрация.

Да, точно нашата коалиция преподава уроци по демокрация в НС, но партиите от ПП и ДБ не са прилежни ученици и не възприемат.

Ето за кои важни уроци става въпрос и колкото повече партии ги научат, толкова по-бързо ще се нормализира политическата среда в България:

Урок 1: когато си победител на изборите, уважавай своите опоненти, загубили изборите!

Нещо, което ПП и ДБ изобщо не умеят.

Пример: когато ПП спечелиха изборите, за първи път в демократичната история на НС след 1990 г. ПП и ДБ не позволиха на най-голямата опозиционна партия да председателства комисии и имаха арогантно отношение към ГЕРБ-СДС.

Въпреки че ДБ победители не са били и мисля, че скоро не се и очертава да бъдат.

Сега ГЕРБ-СДС спечелиха изборите, но опозиционните партии ПП и ДБ имат своите председатели на комисии и получават уважително отношение от страна на победителите.

Защото така е демократично и се демонстрира уважение към опонентите!

Урок 2: когато загубиш изборите, уважавай победителя!

Нещо, което ПП и ДБ изобщо не умеят.

Те загубиха изборите, но се държат като победители и не проявяват никакво уважение към реалния победител.

Пример : предишния парламент ГЕРБ-СДС загубиха изборите, не издигнаха кандидат за председател на НС и не оспориха победата на ПП.

Сега ПП и ДБ всячески се опитваха да попречат изобщо да се избере председател на НС, само и само да унижат победителя в изборите.

Урок 3: дори и да не харесваш идеите на своите опоненти, не отказвай диалог с тях!

Защото диалогът, само диалогът е решението на проблемите.

Нещо, което ПП и ДБ изобщо не умеят.

Пример: ГЕРБ-СДС им подадоха ръка за диалог след изборите, но те високомерно я отхвърлиха. Но явно не знаят, че високомерието рано или късно се наказва от народа.

Урок 4: когато искаш да укрепиш и затвърдиш демокрацията, не отнемай възможности, а създавай такива, за да приобщиш все повече хора към този процес.

Нещо, което ПП и ДБ успяха да направят, в смисъл да отстранят огромна част от хората от изборния процес.

Пример: въпросът как да гласуваме? С хартиена бюлетина или с машини?

ПП и ДБ насилствено наложиха машините, без да вземат под внимание факта, че много хора искат хартиената бюлетина. По този начин отнеха възможността повече хора да участват в укрепването на демокрацията чрез участие в изборния процес. И продължават да отхвърлят варианта за гласуване чрез машини и хартиена бюлетина. Това е крайно недемократично.

ГЕРБ-СДС са за хартиената бюлетина, но отчитат факта, че има хора, които все пак искат да гласуват с машини. Затова предлагат смесеното гласуване. За да се даде възможност повече хора да участват на изборите. Това е демократичния подход.

Урок 5: не се намесвай във вътрешните партийни работи на своите опоненти.

Нещо, което ПП и ДБ изобщо не умеят.

Пример: ПП и ДБ грубо се намесват във нашите партийни работи и настояват лидерът ни, Бойко Борисов, да се пенсионира, т.е да се оттегли като председател на ГЕРБ. При положение, че той като председател на партията ни, има толкова победи на изборите, колкото те нямат участие на такива!

ПП загуби изборите само няколко месеца след като ги спечелиха, а ДБ постоянно се губят някъде назад в класирането, но никой от ГЕРБ не е поискал оставките на техните председатели.

Това са само част от уроците по демокрация,които ГЕРБ-СДС преподават на ПП и ДБ. Дали те ще си научат уроците, зависи само от тях. Но е важно едно да разберат - партия, която не е демократична, не може да изгражда демокрация в едно общество!", завърша поста.