Добавена на: 2022-04-13

10,6 млн. евро могат да очакват българските фермери от ЕС

От 500-те милиона евро, които ЕК обяви, българските фермери би трябвало да получат 10,6 милиона евро, като към тях могат да се добавят и национални средства, които да се изплащат като държавни помощи в размер до 200% или малко над 21 милион евро.

"Нашите власти действат доста мудно и в тази, и в други ситуации, както се случи и с Плана за възстановяване на устойчивост. Надявам се, този път да действат по-бързо, защото наистина нашите земеделци имат нужда от тези средства," коментира евродепутатът Асим Адемов, също член на Комисията по земеделие в ЕП.

По думите му България все още не е заплашена от продоволствена криза, страната има зърно, дори изнася.

"Все пак ние да не забравяме, че сме в общия европейски пазар, така че нашите производители имат право и да изнасят. В крайна сметка трябва да се погрижим за нашия баланс да има за нашето население, но не можем да забраним износа", коментира той.

Съгласно договора за функциониране на ЕС на държавите членки се предоставят правомощия на национално ниво да ограничат износ-внос. На този етап в ЕС само Унгария, която не е голям производител, е предприела ограничаване на износа на зърно и всички осъждат мерките, предприети от нея.

Вижте във видеото целия разговор на Милена Милотинова с двамата евродепутати от Комисията по земеделие.