Добавена на: 2021-10-08

Асим Адемов ГЕРБ/ЕНП: Чрез новата Обща селскостопанска политика Европа осигурява повече средства за младите фермери

България е отличник спрямо другите европейски държави по брой на жени – млади земеделци. Интересът към земеделието все повече расте. Това доказа и Националният конкурс за млади фермери, който организира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов съвместно с пловдивския Аграрен университет, Националната служба за съвети в земеделието и Националната асоциация на младите фермери в България.

Спечели го пчеларят Димитър Станчев от бургаското село Индже Войвода.14 проекта се конкурираха, подчерта Адемов:

“Те бяха от всички сфери на производството – растениевъдство, животновъдство, пчеларство. За радост, преобладаващата част от проектите са насочени към биологично производство. Радостен съм, че половината от кандидатите тази година бяха жени. Потвърждава се и една много положителна тенденция в България, че има нарастващо търсене и ориентация на младите фермери към екологосъобразни селскостопански практики. “

Според Асим Адемов пандемията не е оказала негативно влияние върху избора на младите стопани, нагласите дори са в обратна посока. Хората са се върнали и са преоткрили селото и биологичното производство.

Европа осигурява повече средства за младите стопани чрез новата Обща селскостопанска политика, поясни евродепутатът:

“Статистиката показва, че близо една трета от управителите на стопанствата са на възраст над 65 години. Едва 11% т фермите в Европейския съюз се управляват от земеделски стопани на възраст под 40 години. Отичам като голям успех увеличението на бюджета по ОСП, насочен към младите фермери. Държавите-членки ще трябва да отделят най-малко по 3% от националните си пакети за подкрепа на доходите на земеделските стопани. Това е една много солидна сума. За тях има гарантирано повече пари. В предишния програмен период това беше пожелателно, сега вече е задължително. Младите фермери трябва да бъдат спокойни, ще има достатъчно средства.”

ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в аудиото ⬇