Добавена на: 2021-09-17

Евродепутатът Асим Адемов награди участниците в Националния конкурс за млади фермери 2021 г.

Награждаването на участниците в Националния конкурс за млади фермери 2021 г., организиран от евродепутата Асим Адемов в сътрудничество с Аграрен университет-Пловдив, Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/, Националната асоциация на младите фермери в България /НАМФБ/ и медийния партньор Агри.бг, се проведе на 10 септември в Аграрен университет-Пловдив, в рамките на Третия национален форум на младите фермери (програма). Жури на конкурса бяха евродепутата Асим Адемов, проф. д-р Христина Янева, ректор на АУ-Пловдив, Иванка Тодорова и Димитър Ванев от НССЗ, Нивелин Ноев, координатор на политиката по финансови инструменти в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в Европейската комисия, Илиас Сарнук, член на УС на НАМФБ и Христина Тодорова, журналист в Агри.бг.

При откриването на Третия национален форум Асим Адемов се обърна към младите фермери с думите: "Вие сте част от една "армия" в Европейския съюз, която има много важна задача - да осигури прехраната на населението. Благодарение на хора като вас не се стигна до продоволствена криза в тези времена на пандемия. Изключително съм впечатлен от проектите и дейността ви".

Приветствия към младите земеделски стопани отправиха проф. д-р Христина Янчева - ректор на Аграрния университет и председател на журито за оценка на проектите, Петър Петров, председател на НАМФБ, както и специалните гости на форума - Норбърт Линс, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, Диана Лензи, председател на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA) и Нивелин Ноев от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК. ТУК може да чуете приветствията на специалните гости.

В Националния конкурс участваха 13 проекта на млади фермери от цялата страна (брошура). Журито на конкурса класира 7 от тях, които бяха представени в рамките на Форума.

Победител в конкурса е Димитър Станчев, който впечатли журито със затворен цикъл на производство по принципа от фермата до трапезата. Димитър, заедно с неговата съпруга Ралица, развиват земеделие с диференцирана насоченост в с. Индже войвода - зеленчукови и овощни градини, пасища и пчеларство. Стопанството има своя търговска марка, фермерски магазин и ресторант, винарска изба, складове, лаборатория за следене на качеството на продуктите, конферентна зала, извършват се онлайн продажби. Планира развитието на селски и екотуризъм, както и демонстрационна ферма.

Димитър ще представи България на 7-мия Европейски конгрес на младите фермери на 9 декември в Европейския парламент. Той получи и специална награда от евродепутата Асим Адемов - подкрепа за заснемането на професионално видео за семейното стопанство, което ще бъде част от представянето на Димитър в Брюксел.

На второ място и с грамота за „високотехнологично животновъдно стопанство“ бе отличена Александра Стоянова, която развива своето телеугоително стопанство от 2016 г. в с. Боримечково заедно с нейния брат Иван. Отглеждат 500 телета от месодайните породи Симентал, Херефорд, Блек Ангъс, Лимузин и произвеждат висококачествени месни продукти под собствена марка. Още една втора награда бе връчена на Цветомир Нечев за „иновативно биологично стопанство“. Цветомир е актьор по професия и в момента се обучава в специалността “Аграрна икономика”. През 2008 г. избира призванието фермер и към настоящия момент отглежда по биологичен начин 24 дка орехи, 110 дка шипка и 16 дка арония.

Трето място за „иновативен продукт“ бе присъдено на Гергана Печева от с. Желява, която развива иновативна и непозната до този момент практика в България – лиофилизация на магарешко мляко като продукт с много ценни биологични качества за подобряване здравето на хората след тежко и хронично боледуване на дихателните и кръвоносните системи. проекта й за лиофилизация на магарешко мляко. Гергана стартира земеделското си стопанство през 2017 г., в което отглежда 48 дойни магарета. Основател е на Сдружение на производителите на магарешко мляко и работи по създаване на развъдна асоциация “Българско магаре”. Специална грамота за „успешно внедряване на IT технология в земеделието“ получи Денислав Крумов. Той е IT специалист, който успешно съчетава компютърните науки и земеделската дейност. От 2016 г. развива черешова и сливова градина от стари сортове в гр. Кюстендил. Реализира продукцията си директно до крайния потребител чрез он-лайн платформа - "Череши до твоята врата“. В стопанството си прилага екологични практики, а чрез инициативата “Отворени врати” организира посещения в стопанството за своите клиенти и за групи деца с образователна цел.

В края на церемонията Асим Адемов покани всички участници на посещение в Европейския парламент при първа възможност, след като бъде преодоляна епидемиологичната обстановка, свързана с Ковид.


Фото галерия: