Добавена на: 2021-01-20

Асим Адемов ГЕРБ/ЕНП: Успяхме да постигнем увеличаване на средствата с €2.2 млрд. допълнително към програмата „Еразъм+“

Можем да кажем, че България е една от страните, които се справиха най-добре със започването и въвеждането на онлайн обучението. Специално за програмата „Еразъм+“, мога да кажа, че тя е най-успешната програма в ЕС. Затова и в нашата комисия по култура и образование, до последно настоявахме да се увеличи трикратно бюджетът на тази програма за следващия програмен период. За съжаление увеличението няма да е толкова голямо. Причините са няколко – кризата, Брекзит, намаляването на бюджета на ЕС. Все пак това ще е една от малкото програми с увеличение на средствата за образование и култура.

Като част от европейското пространство за образование, Комисията предоставя 2,2 млрд. евро допълнително финансиране към програмата „Еразъм+“. А България е една от страните-членки, които се справиха най-добре с въвеждането на дистанционната форма на обучение в училищата и университетите.

Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, член на Комисията по образование и култура в Европейския парламент:

„Образованието е изключително важна тема, защото образованието е основният инструмент за развитие на всеки индивид, а доброто образование е в основата на развитието на всяко едно проспериращо общество. Колкото повече образовани младежи има в една демокрация, толкова самата демокрация ще бъде по-стабилна. За да сме в крак с времето, да сме конкурентноспособни с пазара на труда, е нужно вече ние да продължим да се обучаваме не само до гимназиалната или университетската скамейка, а през целия живот. Онлайн образованието даде едни по-широки възможности за реализирането на тази идея. Можем да кажем, че България е една от страните, които се справиха най-добре със започването и въвеждането на онлайн обучението. Специално за програмата „Еразъм+“, мога да кажа, че тя е най-успешната програма в ЕС. Затова и в нашата комисия по култура и образование, до последно настоявахме да се увеличи трикратно бюджетът на тази програма за следващия програмен период. За съжаление увеличението няма да е толкова голямо. Причините са няколко – кризата, Брекзит, намаляването на бюджета на ЕС. Все пак това ще е една от малкото програми с увеличение на средствата за образование и култура.“

Асим Адемов посочи, че от 1 януари на разположение е един безпрецедентен финансов пакет от мерки за възстановяване на ЕС :

„Ние от нашата комисия настоявахме тези средства да достигнат и до секторите на образованието, науката, културата, медиите, младежта и спорта. Става дума за всички програми като „Хоризонт Европа“, „Еразъм+“, „Творческа Европа“, „Европейски корпус за солидарност“. На комисия гласувахме временната сделка по програма „Еразъм +“ в периода 2021-2027 година, успяхме да постигнем увеличаване на средствата, с допълнителни 2,2 млрд. евро. Това ще помогне на много младежи от всички страни-членки да продължат да общуват помежду си, да се укрепва европейската солидарност засега предимно онлайн. Надяваме се, когато ситуацията с пандемията се успокои и се преборим с Covid-19, ще започне и физическото присъствие, с обмяна на ученици, студенти и преподаватели.“

Ще има повече средства и ще има достатъчно възможности за включване на много повече участници, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

#euranetplus