Добавена на: 2021-01-08

БГ фермерите ще имат преходна държавна помощ още 7 години

Депутатът от ЕП от групата на ГЕРБ/ ЕНП Асим Адемов благодари на фермерите, които са предотвратили Ковид - кризата да прераства в продоволствена. Той уточни, че ЕС предвижда 365 милиарда евро за сектор земеделие за следващия програмен период. Новата обща селскостпонска полтика беше приета от ЕП, но предстоят изчистване на детайлите в триалог със Съвета и Европейската комисия.

Средствата са фокусирани върху зелената политика на ЕС, подчерта Адемов. Те ще стимулират екологичното производство и запазването на биологичното разнообразие, производство тос по- малко пестициди и изкуствени торове. 30% от парите ще са по тези еко- схеми.

Финансовите потоци ще тръгнат след две години, а през този период ще важат старите правила, за да няма сътресения в сектора.

По отношение на българския пазар и традиции на производство Асим Адемов акцентира, че са необходими реформи към дигитализация и нови технологии, за да е конкурентно.

Той призна, че субсидиите у нас не са равни за всички държави.

Но добрата новина е, че в ЕП бяха защитени две идеи, важни за селскостопанските поизводители. Първото е приеманато на извънредния регламент "Ковид-19", с който се разреши 2% от "Програмата за развитите на селските райони" да бъдат пренасочени към фермерите. Става дума за около 100 милиона лева.

По негово предложение в европарламента е одобрено и оставането на преходната национална помощ и за следващия програмен период, именно защото новите страни членки имат по- малко финансиране, трябва да се върви към сближаване.