Добавена на: 2020-12-11

За шести път Групата на ЕНП събира млади фермери на конгрес

„Тъй като вече една трета от десет милиона европейски фермери са на възраст над 65 години, новата европейска селскостопанска политика трябва да осигури стимули и икономическа сигурност, за да привлече повече млади фермери”, заявиха евродепутатите от Групата на ЕНП Нуно Мело, Херберт Дорфман, Асим Адемов и Хуан Игнасио Зойдо, организатори на шестото издание на Европейския конгрес на младите фермери.

„Нашата цел с организирането на 6-ия Европейски конгрес на младите фермери е да отдадем заслуженото внимание на тези, които са бъдещето на европейския селскостопански сектор и да покажем на Европа пътя, по който трябва да върви: повече млади хора, по-иновативно селско стопанство и най-добрите практики“, посочи Нуно Мело в встъпителната си реч на конгреса.

„Само 11% от фермите в Европейския съюз се управляват от земеделски стопани на възраст под 40 години. С реформата на новата ОСП засилваме усилията си да ангажираме младите хора в земеделието, като им осигурим справедлив и адекватен доход. Да бъдеш фермер е професия, затова младите фермери трябва да бъдат оборудвани с подходящите инструменти и образование, за да успеят. Наша отговорност е да дадем на младото поколение земеделски производители перспективата да виждат бъдеще в тази важна професия ”, подчерта Дорфман.

"Новата селскостопанска политика на Европа трябва да продължи да насърчава конкурентоспособността на фермите и агро-хранителния сектор. Нуждаем се от икономически стимули, за да направим селското стопанство привлекателно за младите фермери и да спре обезлюдяването на селските райони“, добави Зойдо.

Конгресът присъди и награди за иновативни земеделски проекти на млади фермери от всички краища на Европа.

„Устойчивото развитие на европейското земеделие, успехът на новата Обща селскостопанска политика и стратегията „От фермата до трапезата“ зависят от потенциала на младите фермери да прилагат иновативни и щадящи околната среда практики в своите стопанства. Ето защо тази година създадохме нови категории награди и присъдихме Европейската награда за млади фермери на най-добрите земеделски практики в дигиталните иновации, екологичната устойчивост и производството на храни.”, заключи Адемов.

Наградата за цифров шампион в земеделието получи Уотър Брунс от Холандия, чийто проект In Ovo е насочен към хуманното отношение към животните в сектор „Птицевъдство“. Младият птицевъд създава ултра бърз скрийнинг метод, който позволява определянето на пола на пилето в зародишен стадий. Така птицевъдите, които отглеждат кокошки за яйца, имат възможност да излюпват само женски пилета, а яйцата от мъжки пол да се пускат в продажба, без да се налага нехуманното ръчно премахване на мъжки излюпени пилета.

Наградата за екологични практики в стопанството бе спечелена от Павлос Цакирис от Гърция за неговия проект за производство на органични яйца и биологично зърно за фураж.

Наградата за лидер в производството на храни отиде при Йозеф Обкирхер и Андреас Калсер от Италия с проекта KIRNIG - отглеждане на органични гъби при специални условия.