Добавена на: 2020-09-19

Асим Адемов: След 10 години на ГЕРБ във властта опонентите стават все по яростни, но няма основание за оставка

Трябва да стигнем максимално до повече хора, за да покажем, че не сме се уплашили от протестите. Истината е, че тези протести не могат да се сравнят с това, което беше по времето на Орешарски, най-малкото, че са малобройни и не можаха да акумулират обществена енергия. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов на областно събрание в Смолян, на което присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, евродепутатът Андрей Новаков, областният координатор Николай Мелемов, депутатът д-р Красимир Събев, общински ръководители и кметове на ГЕРБ.

По думите му след 10 години на ПП ГЕРБ във властта опонентите стават все по яростни, но истината е, че няма основание за оставка. Той каза, че миналата седмица в ЕП е имало заседание на групата на ЕНП, където умишлено нашите евродепутати повдигнали темата за ситуацията в страната и обяснили какво се случва в България и кой стои зад протестите.

„Доналд Туск взе думата и изрази пълна подкрепа за Бойко Борисов и правителството, както и всички колеги, които се изказаха от Франция, Полша, Чехия, Хърватия и др. Те съзнават добре какво става в България и най-важно осъзнават подлата роля на Русия. И нека не се заблуждаваме, че всичко, което се случва в страната ни, че в тази хибридна война няма пръст и Русия“, посочи евродепутатът. Той каза, че българските евродепутати Елена Йончева, Иво Христов и Радан Кънев са предизвикали дебат за ситуацията в България за върховенството на закона, който ще се проведе на 5 октомври.

„Радан Кънев от цялата група на ЕНП от 187 депутати събра един подпис на депутат от Словакия, който сигурно се е заблудил, тъй като всички други подписи са от социалистите, крайната левица и зелените. Това е тяхната роля в европейския парламент - да работят яростно срещу България“, коментира Асим Адемов.

„ГЕРБ сме в абсолютното си право да отстояваме своите позиции и тези на нашите избиратели. Ние сме легитимно избрани на последните избори и съгласно законите и Конституцията на страната имаме право да упражняваме мандата до февруари месец. Има протест с разнопосочни искания, включително и за оставка на правителството и главния прокурор. Той е предвождан от Румен Радев, който се оказа най-високопоставеният говорител на протеста“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

„Провокациите не спират и целят да изнервят обстановката, но коренно различна е ситуацията на жълтите павета и в другите населени места. Тук хората разсъждават рационално и разбират всички предизвикателства, като резултат от коронакризата през зимните месеци. Социалните и икономическите последствия все още не са достигнали максималния си мащаб. Всичко това изисква държавата да си е на мястото и да реагира адекватно, да има Народно събрание, което да може да променя законите така, че да се адаптират към всички предизвикателства на кризата“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя допълни, че сега се гласуват много важни закони, но от всяко нещо опозицията се опитва да произвежда скандали и да прави грешна интерпретация.

Тя е категорична, че парламентарната група на ГЕРБ е в кондиция, с максимално присъствие в пленарна зала. Работи добре с коалиционните партньори, макар и понякога в емоционален диалог. Тя смята, че трябва правителството да изкара мандата си, да се проведат редовни избори и партията да се готви усилено за тях. Областният координатор на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов сподели, че се намираме в изключително сложна обстановка, използват се всякакви провокации, за да се злепостави управлението, но ГЕРБ е единствената партия, която се намира в кондиция за провеждане на избори по всяко време.